Farlige ting for katten

 

Når man får en kat, er det en god idé at se sig om i hjemmet med kritiske øjne. Der er ting i de fleste hjem som kan være farlige for katten - ganske almindelige ting.

Installationer:

Luk låget til toilettet, især mens katten er killing. Ellers er det mere reglen end undtagelsen at killingen ender i toilettet på et tidspunkt. De fleste killinger vil selv kunne komme op, men det er en både ubehagelig og uhygiejnisk oplevelse, for kat og for ejer.

Hæft ledninger fast eller gem dem i kabelskjulere. Langt fra alle katte bider i ledninger, men nogen gør! Og dels kan katten få et elektrisk stød der i værste fald kan slå den ihjel, dels er beskadigede ledninger brandfarlige.

Luk lågen til vaskemaskine og tørretumbler og se altid efter i tromlen, inden maskinen sættes igang - også selv om man kun har vendt ryggen til et øjeblik. Katte er hurtige og lydløse, og vaskemaskinen fuld af tøj ligner en hyggelig hule i katteøjne.

Lav sikring på vinduer og altaner. Mange katte kommer til skade hvert år fordi de er faldet ud fra en stor højde (der ikke behøver at være højere end 1.sal). Katten hopper ikke, fordi den ikke kan se at der er langt ned, men hvis en fugl eller et insekt flyver forbi, kan jagtinstinktet få overtaget, så katten prøver at fange fuglen - og falder ned. Sæt sikkerhedshasp på vinduet eller få lavet et forsatsvindue med net i. Sæt net op på altanen eller hold katten derfra, hvis det ikke er muligt at skærme af.

Varme kogeplader kan være farlige for en kat der hopper op, lokket af madduften. Sæt en gryde med vand på pladen, mens den køler af.

Ting og sager

Katte er nysgerrige, og kan finde på at tage mange sære ting i munden. Kattens tunge er konstrueret til at samle ting op med, ikke til at spytte ud. Så hvis en kat får samlet f.eks. en snor op, kan den faktisk ikke spytte snoren ud igen, den bliver nødt til at synke; og en snor ned gennem fordøjelsessystemet kan ødelægge tarmene.
Pas på med at efterlade:

Elastikker

Snore

Sytråd - evt med en synål i!

Garn

Pas på nedhængende snore fra f.eks. persienner og rullegardiner - katten kan være uheldig og kvæle sig i dem.

Kemiske stoffer:

Rengøringsmidler er farlige. Ikke fordi katten vil drikke af dem, men bare en smule af det kemiske stof på siden af en flaske er nok, hvis katten får det på pelsen og så vasker det af. Faktisk kan man sige, at alt hvad der findes i kattens omgivelser, også kan komme indenbords. Sæt rengøringsmidler ind i et skab og skyl flasken med opvaskemiddel af, også selv om katten faktisk ikke må komme på køkkenbordet

Medicin til mennesker kan i visse tilfælde bruges til dyr, men det er altid dyrlægen der skal bestemme hvad og hvor meget. Helt almindelige smertestillende håndkøbspiller som panodil m.m. er f.eks. dødelige for en kat.

Julen og katten

Julemåneden indeholder mange potentielle farer for vores katte. Den årstid, som mange mennesker hvert år glæder sig til på grund af de mange traditioner, kan ikke alene være en stresset måned for kattene, den kan også være farlig.

Få din kat sikkert og godt igennem denne måned. Set med dens øjne, er familiekalenderen alt for ofte overfyldt med julearrangementer: adventshygge, juleklip, julegløgg. Og på selve juledagene er storfamilierne samlede,med kun lidt overskud til den. Måske er der uvant mange børn eller andre dyr, og dette stresser ofte katten i en sådan grad, at den er mærket af det.

Nogle katte bliver urenlige andre bliver aggressive, men fælles for den ændrede adfærd er, at katten protesterer mod den "nye" familiestruktur. Ofte går problemerne over, når den mere rolige hverdag begynder at melde sig igen.

Julestjernen er en af de mest udbredte juleblomster. Julestjernen indeholder giftene euphorbin og euphorobon, som er specielt koncentrerede i blomsten.

Misteltenen bruges i høj grad i juleudsmykningen. Misteltenen indeholder lectin og viskotoxiner, som er proteinlignende stoffer, samt stofferne cholin og acetylcholin. Indholdsstofferne er tilstede i både stængler, blade og bær.

Kristtorn ses ofte ved juletid, hvor den i stigende grad bruges i juledekorationer og til udsmykning. Alle dele af planten er giftige. Bladene og bærrene indeholder saponiner i form af ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, som virker stærkt irriterende på slimhinder. Bladene, bærrene og stammen indeholder endvidere cyanogene glykosider samt ringe mængder af digitalislignende stoffer.

Pas på katten ved juletræet

Den naturlige duft af gran tiltrækker katte. Det er ikke ualmindeligt, at katte klatrer i juletræet eller bruger det som hvæsebræt, så det er en god ide at forankre det sikkert, så det ikke falder omkuld. Husk også at grannåle ikke kan fordøjes. Nogle katte spiser dem gerne, mens andre katte er ligeglade.

Kunstige juletræer har ofte små plastic- eller aluminiumsdimser, som katten kan lege med. Disse kan lave irritation af mundslimhinden og i værste fald blive slugt og blokere den almindelige tarmpassage. Er du i tvivl om din kat kan have slugt julepynt, bør du kontakte din dyrlæge med det samme.

Nogle juletræsfødder kan indeholde vand, så træet holder sig frisk i længere tid. Undgå at tilsætte nogen former for medikamenter til vandet, da det kan forgifte katten.

Pas på med stearinlys på de nederste grene: Mange katte får hvert år svitset halen eller brændt knurhårene, da de tiltrækkes af levende lys.

Pas på med julepynt på de nederste grene. Pynten kan virke tillokkende på katten. F.eks. vil mange katte gerne lege med spejlkugler eller med småkager, som dufter godt.

Pas på med elektriske lysranker. Nogle katte vil gerne bide i ledninger, og de kan få meget slemme forbrændinger i munden, når ledningerne kortsluttes.

Pas på katten og julegaverne

Check alle de gaver din kat får. Selvom de er givet i en god mening, kan de indeholde små genstande, som let kan sluges.

Gavebånd og snor er meget attraktivt for katte at lege med, men pas på. Hvert år indbringes katte med forstoppelse på grund af gavebånd, som har sat sig som en fast prop i mavetarmsystemet.

Hvis du har mistanke om, at din kat har slugt gavebånd, skal du kontakte din dyrlæge.


Pas på katten og julemaden

Hold katten væk fra drinks og mad, som indeholder alkohol.

Katte tåler ikke chokolade. Mørk chokolade indeholder theobromin, som er giftigt for katte. Mørk og usødet chokolade er værst ,og hvid chokolade mindst skadeligt. Symptomer på chokoladeforgiftning er opkast, diarre, hyperaktivitet og kramper.

Gåseskrog eller andeben er uimodståelige for katte. Sørg for, at de ikke står frit fremme, da ben kan sætte sig fast i halsen på dem. Pas også på, at affaldsbeholderen er forsvarligt lukket, da katte ellers kan finde på flå den i stykker for at få fri adgang til alle juleresterne.

Giftig mad for katten

Hvidløg, porrer, purløg, forårsløg, stærke krydderier, avocado, tomat, rosiner, vindruer, nødder, chokolade, alkohol, mælk, kaffe og koffeinholdig te samt alle former for svampe.

Derud over har de ikke godt af for meget gærholdigt/hvidt brød, sukker og for meget salt

Oplagres i kroppen og kan give Heinz Body Anæmi.
Ændrer de røde blodlegemer, resulterer i blodmangel. Symptomer er diarré, opkast, nedstemthed, feber og mørk urin.

 
 
              Giftige planter
 
        Dette er kun nogle af dem
 

A

Alpeviol
Abrikos (kerner)
Aubergine
Avocado (frugt og kerne)
Azalea
Amaryllis

 
B

Benved
Betlehemsstjerne
Birk
Bittersød Natskygge
Bjørnegræs
Blåregn
Bregner
Brudeslør
Buskbom
Bulmeurt

C

 
D

Drageblodstræ

E

Eukalyptus

F

Fersken (kerner og visne blade)
Ficus Lyrata
Filodendron
Fingerbøl
Fløjlsblomst
Fredslilje

G

Geranium
Guldregn
Gummiplante
Gyvel

H

Hestebønne
Hestekastanier
Hortensia
Hyacinter
Hængefigen
Hør

I

Iris

J

Jasmin
Julestjerne

K

Kaktus
Kala Lilje
Kalanchoe (brændende kærlighed)
Kaprifolium
Kartoffel
Kirsebær (kerner, frø og visne blade)
Klematis
Kornblomst
Kristtjørn
Krokus (efterårs)
Krysantemum

L

Laurbær
Liguster
Lilje
Liljekonval
Lupiner
Lærkespore
Løg
Løjtnantshjerter

M

Majs plante
Mandel (kernerne)
Mistelten Morgenfrue

N

Natskygge
Nerie

P

Pinselilje
Primula
Pæon
Påskelilje

R

Rabarber
Rejnfan Sennep
Ridderspore
Rhododendron

S

Skarntyde
Smørblomst Stormhat
Svigermors skarpe tunge

T

Tagetes
Taks
Tobak
Tomatplante (grønne frugter, stilk og blade)
Tulipan

U

Uægte Jasmin (den der dufter)

V

Valmue
Vintergæk

Æ

Æble (kerner)
Ærteblomst